BXSC, Szezon, Szörf, Hevi metál...

2011-07-11 Still in Cliffbase

Egy Guana-i fekete és egy Hvari négus.
Éljen a Batta Extreme Sport Club (BXSC), avagy a battai falmászó csapat. Kedves mászó társaim, barátaim, ti vagytok a legjobbak. Először is szeretném megköszönni a sok szép közös élményt és a rengeteg segítséget. Ismét megmutattuk ország világnak mire képes egy szabad szellemű boldog csapat. Büszke vagyok rátok, szeretet és vidámság tölti el a szívemet ha rátok gondolok.
Kedves publikum! Történt, hogy meglátogattak engem  barátaim, Százhalombattáról. 15-en. Egy hetet tölthettem ezekkel a zsiványokkal. Jó volt, hogy itt voltak. Ha ez mindig így lennne…
Készen van az új rész tetejének teljes betonozása. A piros pont szintén a kis csapatomé, hiszen szinte mindenki részt vett az embert próbáló munkában. Club egyik fele a víz alól fejtette ki a sódert a kis öbölben, volt aki zsákokba lapátolta a matériát, s valakinek a háta görbült meg a cipekedéstől. Valaki betont kevert, sőt egyszerre többen is. Volt aki adta a vödröt a tetőre, s valaki elvette a vödröt attól aki adta a tetőre. Miró fogta a kőműves kanalat és a vízmértéket. Azt hiszem ő is meglepődött, hogy mire képes a battai gárda. Lánc-lánc Eszter lánc, Eszter lánci cérna…. Egymás kezéből vettük ki a vedret a lapátot a kapát, a cementes zsákot. A leányok takarítottak, sürögtek forogtak a félmeztelen férfiak körül.
Szőlő munkások
Egy nap, Viktorral, még a szarban is tapicskoltunk egy picit. Eldugult a felső kerti wc. Megtelt vízzel a pöcegödör és az eco stílusú kavicsos vízelvezető rendszer sem működött. Combig ástunk magunkat az ülepítő mellett és lukat vertünk az oldalába. Ki jött minden ami kell, ne részletezzük. Majd betemettük a lukat. Mintha a ’Legényanya című’ film szereplői lettünk volna, két sör mellett tanakodtunk a legjobb megoldáson. Csákányolás közben a fő vízvezeték csövet is sikerült elvágnom. Sebaj, megoldottuk a bajt egy toldással. Jobb mint új korában. A jó munkások hal levest, grillezett halat, grillezett pancettat kaptak vacsorára.
Találka hajnali 5-kor a templomnál
A hold tölték és naplementék egyre csodálatosabbak. A telihold egyszerűen döbbenetes. Nem lehet betelni a természet szépségével. Elképesztő, hogy együtt élhetek minden növénnyel és állattal. Sokan vendégek Robinson Crueso-nak hívnak, vicces, én is annak érzem magam egy kicsit. Valahogy így tudom elképzelni a Crueso történeteket.
Orsi, születésnapjára Szőlő kapálási munkát kapott ajándékba, heted magával. Hajnali 5-kor volt a találka a templomnál. Muszáj korán kelni ha az ember a földeken akar dolgozni, hiszen ha fel kel a nap nem lehet tovább folytatni a munkát a tikkasztó hőségtől. Egy szál gaz sem marad a szőlőben, ez megint csak a csipet csapat érdeme. Gazolás után dalolászva sétáltunk le a hegyről, közben zsályát gyűjtögettünk. Majd a boltkocsma teraszán legurítottunk néhány üveg hideg sört, mert megérdemeltük.

Torta, Virágokkal

Orsi 32 éves lett. J Sütöttem neki egy tortát. Meggyes piskótás, barack lekváros csoki torta lett a sütés végeredménye. Íme a tikos házi recept…

Meggyes Piskóta, édesanyám receptje alapján…

5 db egész tojás, 25 dkg margarin, 30 dkg liszt, 30 dkg cukor, fél csomag sütőpor. Keverőgéppel vagy kézzel egyenletesre keverjük a tésztát. Mikor a tészta a tepsibe került, lisztben megforgatott meggy szemeket szórunk a tetejére. (Ha lisztben forgatjuk a gyümölcsöket, nem süllyednek le a piskóta aljára.)   Kivajazott, kilisztezett tepsiben, 140-150 fokon, 35-45 percig sütjük. A tűzpróba mindent elárul. Fel kockázva, porcukorral a tetején az igazi.

Tortát is készíthetünk belőle….
Keresztben kettévágjuk a már kihűlt piskóta tésztát. Az egyiknek a tetejét bekenhetjük lekvárral, vagy csokoládéval, mindegy. A másik felét ráforgatjuk a megkentre. Levágjuk a széleit egyenesre, hogy a csoki mázat könnyen rá lehessen kenni. Jöhet a máz.

Csokimáz, szintén jó anyámtól…

2 kanál fekete kakaópor, 6-7 kanál cukor, 3 kanál liszt, 4 dkg vaj, fél liter tej. Az egészet felforraljuk, s közben csomó mentesre keverjük. Mikor a máz picit lehűl (de még meleg és nem langyos, rákenjük a piskótára. Orsi szerint a Capri bogyó virágja – ami végtére ugyan az mint a capri bogyó- a legszebb dísz a tortára.


Na még egy recept,  hisz volt időm kísérletezni.

Mediterrán egy tál, ahogy én készítem.

Apróra vágott fokhagymát, lutikát és hagymát, chilit és sót pirítok olajon. Később cukkínit, répát, kockára vágott paradicsomot, vagy bármilyen zöldséget hozzáadok. Majd egy deci fehér vagy vörös borban, fedő alatt párolom az egészet. Eztán paradicsom szósz kerül a serpenyőbe, majd a korábban megfőzött csicseri borsó, de akár burgonya is. Mindent összeforgatok, s a végén kerül még rá frissen vágott petrezselyem valamint capri bogyó is. Tésztával, de anélkül is pompás étel. Utána készüljünk fel legalább egy órás sziesztára.

Rengeteget főzőcskézek mostanában. Jobbnál jobb halvacsorákat adunk a vendégeknek. Kerül az asztalra halleves, nyers hal filé citromosan, olajosan, kagylós tészta, rák, sült hal, paradicsom saláta, zöldsaláta, kenyér, minden…. A vendégek el vannak ájulva, örömömre. Ismét lelket találtam a vendéglátásban. Bár a nagyvárosi morálban azt hiszem már nem tudnám csinálni a felszolgálást.
Más! A helyi halászok összefogtak és vásároltak egy nagyobb halászhajót. Ezentúl nem egyenként dobálják a hálóikat a kis öblökben, hanem halász expedíciókra indulnak majd. A mi nap, koradélutáni órákban, dudálva kötöttek ki a halászbárkával. Éjszakai halászatból érkeztek, sosem látott halmennyiséggel. Megálltam a móló szélén és csak mosolyogtam ahogy a falusi emberek tucatjával pucolják a halat a kikötőben. Igazi élet, így képzelem el Ninive városát. Dolce Vita.
Újabb magyar barátságra tehettem szert itt a bázison. Andris és Csenge jöttek kikapcsolni egy kicsit. Andrissal már találkoztam néhány otthoni mászó helyen de sosem ismerkedtünk meg közelebbről. Jó pár vagytok és jó emberek, köszönöm a közös vacsorákat, beszélgetéseket.
Meglepetésemre, egyik nap Szalatnyai Örsi és édesanyja Viki, régi nagy barátaim, kedves munkatársaim látogattak meg a bázison. Jelsaban nyaraltak és tudták, hogy itt vagyok a közelben, hát meglátogattak. Nagyon jól esett a látogatásotok, örülök, hogy szántatok rám egy kis időt.
Nézzük milyen napi elfoglaltságaim vannak mostanában. Rengeteget pucérkodom és olvasok a parton. Szörf, szörf, szörf… Na erről ne is beszéljük. Bernát! Szörf szerelmes lettem. Már 5 alkalommal szörföztem, nagyon tuti. 4 sikeres fordulót is elkönyvelhetek. Süvítek mint a szél, teljes testel húzom a vitorlát, pattogok a hullámok tetején. Néha olyan erős pöff érkezik, hogy szabályosan átrepülök a vitorla felett. De akkor sem engedem el. Rock and roll.
Hála Istennek, a fizikai munkát leraktuk a nyárra. Leginkább csak takarítgatok, főzök, mosok, vendégeket kezelek. Sokat fekszem a hintaágyban és gitározom. Illetve a deep water solo sem marad ki a sorból. Aktív vagyok, amilyen aktív csak lehetek.
Fogtam megint két polipot. Mennyei, fenséges vacsora lett belőlük. Csodával tölti el a lelkem ha ilyen friss finomságokat ehetek. Nem hiába a mondás: Az vagy amit megeszel.
Tegnap a szomszéd, Dominic, meghívott egy pohár borra a teraszán. Néztük a teliholdat, tanított horvátul és meg őt angolul. Hibátlan.
Most Miró egész pereputtya tölti be a bázist. Húga és nővére jöttek egész családjukkal és barátaikkal. Csodás emberek, rögtön összebarátkoztam velük. Voltunk Jelsaban tegnap este. A parton halvacsora partit szervezett a helyi lakosság, élő és nem élő zenével. Mondanom sem kell, mezítláb táncolás, teljes extázis, minden volt.
Mostanában az mászás oktatás project is megy. 8 fős gyermek csapatot tanítgattam mászni. Jó érzés gyerekekkel foglalkozni, sokat tanult tőlük az ember. Sok jót átvesz tőlük az ember. Imádom, hogy a nyakamban lógnak.
Senki ne ijedjen meg, de balesetet is szenvedtem. Slack Line-ról estem vízbe, elég rosszul. Lett rajtam néhány karcolás, majd azt mondom, hogy egy sós tengeri krokodillal küzdöttem meg. Szerencsémre a Hvari orvostan hallgatók pont itt másztak a bázison. Azonnal sterilizáltak és bekötöztek.
Gyógyításként, főztem egy kamilla teát. Teának és borogatásnak. Legyűrtem egy gin-zeng royal zselét, C-vitamin 1000 mg, kalcium és magnézium. Néhány légző gyakorlat, egy kis energia frissítés, s máris szépen gyógyul a seb. Holnapra már csak legenda lesz az egész.
 Zajlik az élet subi-dubi-dúúúúú… Mindenkinek sok szeretetet küldök.


Szőlő gazolás. Hajrá BXSC

Egy évvel költözésem előtt, Hvaron, Ádival

Talán itt fogant meg a költözés gondolata.

Dilis ruházat, fekete szőlő, Hvaron


Na ki emlékszik még, hogy nézett ki a bázis?

Egy fizikus és egy autószerelő, betonoznak

Andris city előkíszíti a betonozást

Magyar morál. Kettő beszél, egy dolgozik.

Human power betonkeverő.

Láncban adtuk fel a betont a tetőre.


Valahol elvészve a sorok között


Tavalyi pillanatkép

Fejen állva

Rabszolga hajcsár

Orsival és Ábellel a Tamaris teraszán. Na dva tanjura.

Viktor, nyakig szarban. Eldugult a pöce, kiástuk.

A boss is besegíte egy kicsit.

Öröm a munka az olajfák árnyékában

Sóder, sóder, sóder. Showder az egész világ.

Irány szörfözni

Szőlő pic-nic, mi kellhet még?

Szörf tanonc.

Comments

Fidi said…
Jajj Aranyapám!
Jó olvasni a sorokat... de hamarosan találkozunk... már csak 11 nap. Hajnalban fel foglak költeni...készülj :D :D :D :D
ami said…
Üdv Miskolcról!
Július 22-én mi vettük fel a barátnődet az alagútnál, és vittük Sveta Nedjeljába, remélem rendben megérkezett az "áru". :-)
Fanni said…
Az áru jelenti hogy rendben megérkezett és köszöni szépen még egyszer hogy "felszedtétek"!:) Remélem ti is jól éreztétek magatokat Sv. Nedjeljában! :)
Fanni
ami said…
Helló Fanni!

Örömmel hallom, hogy minden okés volt! Igen, nagyon jól éreztük magunkat.
Üdv,
Ami

Popular posts from this blog

Deep Water Solo trip on Hvar island.

Ó te drága szőlő... Istenem, áld meg a parasztokat!

Kőkorszaki szaki