Neverland, Seholország titkos kertje...
2012. május 11. Feel free and relaxed…
![]() |
Lazy days |
Lement a május 1-i nyüzsgés. Újra nyugodt a bázis, a dalos
madarak is közelebb szállnak hozzám. Nézzük.
Csodás a természet. Süt a nap, meleg van de jár a szél. Lágy
és meleg a szellő, pedig észak-nyugati. Nő minden mint a bolond gomba. Ültettem
oregánót és ruccolát a herbáliás kertembe. A ruccolákat a szőlősből hoztam.
Vadul burjánzanak a lugasban. Néhányat kikapáltam és elültettem a bázison.
Imádom, hogy friss zöldségeket ehetek a természetből.
Ahol lenyírtam a füvet és leégettem a tarlót, tízesével
bújnak elő a mutató újnyi vastag spárgák. Öröm nézni, még nagyobb öröm a
paradicsom levesbe dobálni őket vagy a friss paradicsom salsaba szeletelni
néhány darabot. A zsengéket frissen a legjobb harapni.
Paradicsom madár fiókák visítása egyre hangosabb, a
gondoskodó szülők folyton folyvást hordják a bogarakat, kukacokat naphosszat.
Mikor erős a szél sajnálom őket, alig bírnak repülni. De nincs mese a fiókák
éhesek…
Sólymok verekszenek a területekért, bíbic madarak szedegetik
a morzsákat a teraszon. Az egyik a függőágy szélére szállt a lábamtól tíz
centire. Fél percig mozdulatlanul nézegettük egymást, majd mindenki ment a maga
dolgára.
Megfáztam és más betegségem is van. Napok óta nem dolgozom
csak fekszem és kúrálom magam. Azt hiszem tüdő gyulladás. Volt már ilyen.
Gin-zeng zselé, 5 liter zsálya és menta tea. Antibiotikum és
kálcium. Na meg persze a gyógyító ételek s minden rendben lesz. Menni kellene
kötözni a szőlőt, erősen fúj esténként a Tramontanna, nincs sok idő a betegségekre.
Nyugalmas óráimat főzéssel töltöm csak úgy mint Angliában
élő barátném Kitti. A minap azt írta nekem: „Alkotok, forr a konyha!” Jót
mosolyogtam.
Recept – Paradicsom leves kúra
Készítsünk rántás lisztből és olajból. Adjunk hozzá, sót,
borsot, apróra vágott fokhagymát, egy babér levelet egy ’’boquett garnit’’
(boquett garni: saját ízlésnek megfelelően összeválogatott friss vagy szárított
fűszer keverék, szárastul egészben összekötve.), chilit és rozmaringot. Az én
fűszerkeverékem, zsályából, oregánóból, bazsalikomból, rozmaringból és mentából
áll. Az egészet még egy percig kevergessük a rántással, hogy összeálljanak az
ízek.
Aztán jöhet a paradicsom püré és a friss kockára vágott
paradicsom. Majd öntsük fel az egészet annyi vízzel amennyi levest szeretnék
készíteni. Adjunk hozzá még mentát és kockára vágott vöröshagymát. Nagy lángon
hagyjuk forrásig. Mikor forrni kezd, adjuk hozzá tésztát és addig főzzük tovább
kis lángon még a tészta is megfő. Szervírozásnál friss borssal vagy egy kis
citromlével még lehet kísérletezni a tökéletesség érdekében.
Recept – Paradicsom salsa, saláta herbáliákkal
Vörös hagymát, póréhagymát, fokhagymát és akármilyen hagymát
vágjunk apróra. Sok paradicsomot vágjunk kockákra. Rozmaringot, bazsalikomot,
oregánót, zsályát, mentát, chilit és tört mustármagot vágjunk apróra. Ha van,
petrezselymet is.
Majd az egészet keverjük össze egy salátástálban, bőven
olivaolajjal. Sózzuk és borsozzuk.
A legjobb ha chapattir vagy chabatira vagy chabatara kenve
szervírozzuk.
Recept – Chapati avagy fűszeres pászka
Egy dagasztó tálba 2/3 finom lisztet és 1/3 búza lisztet
teszünk. Sózzuk és fűszerezzük. Én legutóbb köménymagot és fahéjat adtam a
tésztához. Öntsük fel vízzel vagy sörrel. Dagasszunk 5-10 percig. Addig amíg a
tészta félkemény és rugalmas lesz.
Tépjünk mandarin nagyságú golyókat és nyújtó deszkán
nyújtsuk 2-3 mm vékonyra a tésztákat. Serpenyőben kevés olivaolajon süssük meg
a vékony lepényeket. Akkor jó ha ropogósan rugalmas. J Mehet rá a salsa vagy
a pestó vagy vaj vagy mártsuk kefírbe.
Recept – Spárga és rizs ősi barátok
Főzzünk rizst annyi vízben, hogy mire a rizs megfő a víz
több mint két harmada elpárologjon. Szóval mikor a rizs megfőtt adjunk hozzá
legalább 10 dkg vajat, 2 dl tejet és / vagy kis tejszínt, sózzuk és fehérborsozzuk.
Hagyjuk rotyogni pár percet. Majd adjuk hozzá a friss, felvágott spárga fejeket
és főzzük még két percig. Bon Appetit. Mosolyogva tálaljuk és szórjuk meg a
tetejét ecetes kapribogyóval.
Esténként levendula olajos forró ülőfürdőt veszek, gitározom
és álmodozom. Dolgozom egy új angol dalon. Sokat énekelek. Azt mondják az is
segíti a gyógyulást. Türelem, türelem, türelemteremteremteremburáját. Egészség,
egészség, egészség mondogatom a placebo hatás érdekében. Nem sokára látogatnak
a barátok, várom már a közös örvendezéseket.
Seholország titkos kertjében szépen fejlődnek a rózsák,
denevérek röpködnek az éjszakában, macska dorombol. Néha a bagoly is beleszól
az éji muzsikába. Varázs füstje messze száll, messze száll… Kisgalambom merre
jár, merre jár?
Csók a családnak!
![]() |
Just slowly |
![]() |
I miss all of you a lot. Nice group from Poland. |
Comments
Post a Comment