Neverland, Seholország titkos kertje...


2012. május 11. Feel free and relaxed…

Lazy days
Lement a május 1-i nyüzsgés. Újra nyugodt a bázis, a dalos madarak is közelebb szállnak hozzám. Nézzük.
Csodás a természet. Süt a nap, meleg van de jár a szél. Lágy és meleg a szellő, pedig észak-nyugati. Nő minden mint a bolond gomba. Ültettem oregánót és ruccolát a herbáliás kertembe. A ruccolákat a szőlősből hoztam. Vadul burjánzanak a lugasban. Néhányat kikapáltam és elültettem a bázison. Imádom, hogy friss zöldségeket ehetek a természetből.
Ahol lenyírtam a füvet és leégettem a tarlót, tízesével bújnak elő a mutató újnyi vastag spárgák. Öröm nézni, még nagyobb öröm a paradicsom levesbe dobálni őket vagy a friss paradicsom salsaba szeletelni néhány darabot. A zsengéket frissen a legjobb harapni.
Paradicsom madár fiókák visítása egyre hangosabb, a gondoskodó szülők folyton folyvást hordják a bogarakat, kukacokat naphosszat. Mikor erős a szél sajnálom őket, alig bírnak repülni. De nincs mese a fiókák éhesek…
Sólymok verekszenek a területekért, bíbic madarak szedegetik a morzsákat a teraszon. Az egyik a függőágy szélére szállt a lábamtól tíz centire. Fél percig mozdulatlanul nézegettük egymást, majd mindenki ment a maga dolgára.
Megfáztam és más betegségem is van. Napok óta nem dolgozom csak fekszem és kúrálom magam. Azt hiszem tüdő gyulladás. Volt már ilyen.
Gin-zeng zselé, 5 liter zsálya és menta tea. Antibiotikum és kálcium. Na meg persze a gyógyító ételek s minden rendben lesz. Menni kellene kötözni a szőlőt, erősen fúj esténként a Tramontanna, nincs sok idő a betegségekre.
Nyugalmas óráimat főzéssel töltöm csak úgy mint Angliában élő barátném Kitti. A minap azt írta nekem: „Alkotok, forr a konyha!” Jót mosolyogtam.

Recept – Paradicsom leves kúra

Készítsünk rántás lisztből és olajból. Adjunk hozzá, sót, borsot, apróra vágott fokhagymát, egy babér levelet egy ’’boquett garnit’’ (boquett garni: saját ízlésnek megfelelően összeválogatott friss vagy szárított fűszer keverék, szárastul egészben összekötve.), chilit és rozmaringot. Az én fűszerkeverékem, zsályából, oregánóból, bazsalikomból, rozmaringból és mentából áll. Az egészet még egy percig kevergessük a rántással, hogy összeálljanak az ízek.
Aztán jöhet a paradicsom püré és a friss kockára vágott paradicsom. Majd öntsük fel az egészet annyi vízzel amennyi levest szeretnék készíteni. Adjunk hozzá még mentát és kockára vágott vöröshagymát. Nagy lángon hagyjuk forrásig. Mikor forrni kezd, adjuk hozzá tésztát és addig főzzük tovább kis lángon még a tészta is megfő. Szervírozásnál friss borssal vagy egy kis citromlével még lehet kísérletezni a tökéletesség érdekében.

Recept – Paradicsom salsa, saláta herbáliákkal

Vörös hagymát, póréhagymát, fokhagymát és akármilyen hagymát vágjunk apróra. Sok paradicsomot vágjunk kockákra. Rozmaringot, bazsalikomot, oregánót, zsályát, mentát, chilit és tört mustármagot vágjunk apróra. Ha van, petrezselymet is.
Majd az egészet keverjük össze egy salátástálban, bőven olivaolajjal. Sózzuk és borsozzuk.
A legjobb ha chapattir vagy chabatira vagy chabatara kenve szervírozzuk.

Recept – Chapati avagy fűszeres pászka

Egy dagasztó tálba 2/3 finom lisztet és 1/3 búza lisztet teszünk. Sózzuk és fűszerezzük. Én legutóbb köménymagot és fahéjat adtam a tésztához. Öntsük fel vízzel vagy sörrel. Dagasszunk 5-10 percig. Addig amíg a tészta félkemény és rugalmas lesz.
Tépjünk mandarin nagyságú golyókat és nyújtó deszkán nyújtsuk 2-3 mm vékonyra a tésztákat. Serpenyőben kevés olivaolajon süssük meg a vékony lepényeket. Akkor jó ha ropogósan rugalmas. J Mehet rá a salsa vagy a pestó vagy vaj vagy mártsuk kefírbe.


Recept – Spárga és rizs ősi barátok

Főzzünk rizst annyi vízben, hogy mire a rizs megfő a víz több mint két harmada elpárologjon. Szóval mikor a rizs megfőtt adjunk hozzá legalább 10 dkg vajat, 2 dl tejet és / vagy kis tejszínt, sózzuk és fehérborsozzuk. Hagyjuk rotyogni pár percet. Majd adjuk hozzá a friss, felvágott spárga fejeket és főzzük még két percig. Bon Appetit. Mosolyogva tálaljuk és szórjuk meg a tetejét ecetes kapribogyóval.

Esténként levendula olajos forró ülőfürdőt veszek, gitározom és álmodozom. Dolgozom egy új angol dalon. Sokat énekelek. Azt mondják az is segíti a gyógyulást. Türelem, türelem, türelemteremteremteremburáját. Egészség, egészség, egészség mondogatom a placebo hatás érdekében. Nem sokára látogatnak a barátok, várom már a közös örvendezéseket.
Seholország titkos kertjében szépen fejlődnek a rózsák, denevérek röpködnek az éjszakában, macska dorombol. Néha a bagoly is beleszól az éji muzsikába. Varázs füstje messze száll, messze száll… Kisgalambom merre jár, merre jár?
Csók a családnak!

Just slowly

I miss all of you a lot. Nice group from Poland.


Comments

Popular posts from this blog

Deep Water Solo trip on Hvar island.

Ó te drága szőlő... Istenem, áld meg a parasztokat!

Kőkorszaki szaki