Óriási Meglepetés...
2012-03-19 Cliffbase
Óriási meglepetés ért a héten!
City is City, a legnagyobb Cityk |
Csendben, lelki békémet keresve fugázom a csempét a bázis emeleti szobáiban. A nyitott ablakokon mintha gitár szót fújna be a szél. Hetek óta embert sem láttam, kezdem azt hinni megőrültem. Ez a gitár muzsika biztosan csak a fejemben szól. Kész, itt a vég, hallucinálok.
De csak szól, tovább és szüntelenül! Ez nem lehet! Talán túl sok volt Paco De Lucia-ból mostanában? Lehet, hogy Miró jött haza váratlanul? Az sem lehet, Ő biztosan azonnal rám nyitott volna. Elindulok, hogy felderítsem a muzsika szó eredetét. Kételyeim támadnak, hogy talán csak kósza lidércet keresek ami csak a tudatalattim megnyilvánulás. A ház sarkánál már ismerősen csengenek fülembe a dallamok. Kellemes latinos, spanyolos, amolyan flamenco szerű akkord menet hallatszik. Mielőtt meglátnám már tudom…..
Áhhhhhhhh, hát ez A Manito Campa Attila City a Székely. Szóhoz sem jutottam, tán még a könnyem is kicsordult örömömben. Micsoda meglepetés! Váratlanul megjelent, megtörve magányba burkolódzott elmémet. Ez ám az igazi barátság, a javából. Óriási meglepetés, döbbenetes meglepettség. Felrobbannak az endorfin kapszulák a testemben, boldogság hormonokkal telepumpálják szívem és lelkem.
Attila szeméből hasonló öröm és boldogság sugárzik. Mindkettőn szája fülig ér, s egy percig sem tudjuk abbahagyni a fagyott vigyort. Azt kérdezi: - Megiszol velem egy üveg bort? Még csak nem is köszön. Mintha ez olyan természetes volna. Remegő és dadogó hangon válaszolok: - Naná hogy!
Kezemből csak úgy repül a fugázó, anyagostul mindenestül. Kisvártatva hozom is a poharakat, remegő kézzel, lábbal. Leülünk egymással szemben, arcunkon még mindig Jolly Joker mosoly. Hihetetlen. Néhány pillanatig még ezek után sem hittem, hogy józan az elmém. Végül megnyugodtam, józan vagyok.
*Drága barátom City, ezúton is köszönöm neked ezt a csodálatos meglepetést. Örülök, hogy itt jártál, igaz barát vagy. Készülj a visszavágóra.*
Az ezt követő napokban engedtünk a mediterrán élet stílusnak. Hatalmas reggeliket és ebédeket csaptunk. Házi kenyeret sütöttünk, polipra vadásztunk. Meztelenkedtünk a parton, süttettük tengeri uborkáinkat az első tavaszi napsütésben. Másztunk és gitározgattunk. Megmártóztunk a tengerben. Öblös kelyhekből szürcsöltük a jó Magyar és Horvát borokat. Fergeteges gitár estet tartottunk a falusi házam tornácán, a szomszédság nagy örömére. Délelőttönként dolgoztunk. Fát vágtunk, gletteltünk, gazoltunk, füvet nyírtunk, kertészkedtünk. Néhány vendég is akadt a bázison akiket helyre teremtettünk. Leginkább az evésen, de azért az iváson is volt hangsúly a héten.
Örülök, hogy itt volt Attila. Megnyugodtam és lecsendesedtem. Újra könnyűszerrel tudok dolgozni, pedig már kezdtem elveszíteni hitemet a dolgok felett.
Lassan másfél éve, hogy ide költöztem a szigetre. A táj még mindig mesés, elvarázsol. Főleg ilyenkor tavasszal. Őszintén megmondom sokszor észre sem veszem mennyire szerencsés ember vagyok. Tekintetem elsiklik a tengeri panoráma fölött, mikor a sok, falusi betyár munkától meggörbülve bandukolok fel a mészköves utcákon.
De mindig akad egy két dalos feketerigó akik segítenek eloszlatni a fejem fölött lebegő szürke ködöt. Ilyenkor kiélezem érzékszerveimet és szívom magamba a sok gyönyörűséget.
Rozmaring és fenyő illata, déli harangszó, friss kenyér, ruccola az út szélén, hagyma a szikla repedései között, kidugták fejüket a spárgák, bokrosodik a menta, virágzik a mandula fa, kezdi perzselni meztelen testem a napsütés… Folytassam?
Recept – Hogyan is készül a polip saláta (tippek, trükkök, taktikák)
Készül a polip vacsora |
A polipot kiklopfoljuk, hogy puhuljon a húsa. Én sziklához szoktam csapkodni autentikus halász módszerrel. Nagy lábosba vizet forralunk. Fontos, hogy sok vízben főzzük, hogy szabadon mozoghasson a polip a lábosban.
A lobogó, forró vízbe mártsuk bele a polipot ’’szőröstül-bőröstül’’ három másodpercre, majd emeljük ki és eresszünk rá hideg vizet szintén három másodpercig. Ismételjük meg ezt a folyamatot háromszor. Ez a váltott hideg-meleg vizes procedúra szintén a hús puhulása miatt szükséges.
Eztán lefedve közepes lángon 35-55 percig főzzük, a polip méretétől függően.
Mikor a villát könnyedén bele tudjuk szúrni a húsba, akkor már félig készen is vagyunk.
Vegyük ki a polipot és hűtsük le hideg vízzel.
Majd a nyálkás részeket nyúzzuk le és a nem kívánt belsőségeket távolítsuk el. Salátának leginkább csak a fehér húsa és a tapadó korongjai az igazi.
Ha főzés előtt eltávolítjuk a tintazsákot, később felhasználhatjuk fekete rizs készítéséhez.
A csápokat válasszuk szét és vágjuk fél centis karikákra, a fejet kockákra.
Sózzuk, borsozzuk, olajozzuk, ecetezzük. S már keverhetjük is kedvünkre válogatott friss zöldségekkel. Bon Apettit!
Ima, sikeres vadászat után. |
Termetes példány vacsorának. |
Szuperhős jelmez - Aquaman :) |
Nyugi, ez nem a Kék Lagúna. |
Hideg-meleg vizes váltogatás. |
Főtt polip nyúzás előtt. |
Csendélet |
Nyúzás után. |
Felszeletelve, már csak össze kell keverni. |
Lobogó tűz, polip saláta, bor és gitárszó. |
Mindennapi kenyerünk. Saját készítés. |
Mediterrán babfőzelék, Magyarosan. |
Mészköves utca és a háza ahol lakom. |
Borospince a szomszédban. |
Bázis Leopárd távlatból. |
Bakalar tengeri halfilé körítéssel és borra. |
Attila készítette Magyaros dagadó, nem csak saját zsírjában. |
Én, mint Marci a Hevesn |
Alivedercsiamoremotore....
Comments
Látom szép új búvárruhád is van remélem ki tudod használni a pólókról beszélünk skypon fiam :D
Post a Comment