Óriási Meglepetés...

2012-03-19 Cliffbase

Óriási meglepetés ért a héten!

City is City, a legnagyobb Cityk
Csendben, lelki békémet keresve fugázom a csempét a bázis emeleti szobáiban. A nyitott ablakokon mintha gitár szót fújna be a szél. Hetek óta embert sem láttam, kezdem azt hinni megőrültem. Ez a gitár muzsika biztosan csak a fejemben szól. Kész, itt a vég, hallucinálok.
De csak szól, tovább és szüntelenül! Ez nem lehet! Talán túl sok volt Paco De Lucia-ból mostanában? Lehet, hogy Miró jött haza váratlanul? Az sem lehet, Ő biztosan azonnal rám nyitott volna. Elindulok, hogy felderítsem a muzsika szó eredetét. Kételyeim támadnak, hogy talán csak kósza lidércet keresek ami csak a tudatalattim megnyilvánulás. A ház sarkánál már ismerősen csengenek fülembe a dallamok. Kellemes latinos, spanyolos, amolyan flamenco szerű akkord menet hallatszik. Mielőtt meglátnám már tudom…..
Áhhhhhhhh, hát ez A Manito Campa Attila City a Székely. Szóhoz sem jutottam, tán még a könnyem is kicsordult örömömben. Micsoda meglepetés! Váratlanul megjelent, megtörve magányba burkolódzott elmémet. Ez ám az igazi barátság, a javából. Óriási meglepetés, döbbenetes meglepettség. Felrobbannak az endorfin kapszulák a testemben, boldogság hormonokkal telepumpálják szívem és lelkem.
Attila szeméből hasonló öröm és boldogság sugárzik. Mindkettőn szája fülig ér, s egy percig sem tudjuk abbahagyni a fagyott vigyort. Azt kérdezi: - Megiszol velem egy üveg bort? Még csak nem is köszön. Mintha ez olyan természetes volna. Remegő és dadogó hangon válaszolok: - Naná hogy!
Kezemből csak úgy repül a fugázó, anyagostul mindenestül. Kisvártatva hozom is a poharakat, remegő kézzel, lábbal. Leülünk egymással szemben, arcunkon még mindig Jolly Joker mosoly. Hihetetlen. Néhány pillanatig még ezek után sem hittem, hogy józan az elmém. Végül megnyugodtam, józan vagyok. 

*Drága barátom City, ezúton is köszönöm neked ezt a csodálatos meglepetést. Örülök, hogy itt jártál, igaz barát vagy. Készülj a visszavágóra.*

Az ezt követő napokban engedtünk a mediterrán élet stílusnak. Hatalmas reggeliket és ebédeket csaptunk. Házi kenyeret sütöttünk, polipra vadásztunk. Meztelenkedtünk a parton, süttettük tengeri uborkáinkat az első tavaszi napsütésben. Másztunk és gitározgattunk. Megmártóztunk a tengerben. Öblös kelyhekből szürcsöltük a jó Magyar és Horvát borokat. Fergeteges gitár estet tartottunk a falusi házam tornácán, a szomszédság nagy örömére. Délelőttönként dolgoztunk. Fát vágtunk, gletteltünk, gazoltunk, füvet nyírtunk, kertészkedtünk. Néhány vendég is akadt a bázison akiket helyre teremtettünk. Leginkább az evésen, de azért az iváson is volt hangsúly a héten.
Örülök, hogy itt volt Attila. Megnyugodtam és lecsendesedtem. Újra könnyűszerrel tudok dolgozni, pedig már kezdtem elveszíteni hitemet a dolgok felett.

Lassan másfél éve, hogy ide költöztem a szigetre. A táj még mindig mesés, elvarázsol. Főleg ilyenkor tavasszal. Őszintén megmondom sokszor észre sem veszem mennyire szerencsés ember vagyok. Tekintetem elsiklik a tengeri panoráma fölött, mikor a sok, falusi betyár munkától meggörbülve bandukolok fel a mészköves utcákon.
De mindig akad egy két dalos feketerigó akik segítenek eloszlatni a fejem fölött lebegő szürke ködöt. Ilyenkor kiélezem érzékszerveimet és szívom magamba a sok gyönyörűséget.
Rozmaring és fenyő illata, déli harangszó, friss kenyér, ruccola az út szélén, hagyma a szikla repedései között, kidugták fejüket a spárgák, bokrosodik a menta, virágzik a mandula fa, kezdi perzselni meztelen testem a napsütés… Folytassam?

Recept – Hogyan is készül a polip saláta (tippek, trükkök, taktikák)

Készül a polip vacsora

A polipot kiklopfoljuk, hogy puhuljon a húsa. Én sziklához szoktam csapkodni autentikus halász módszerrel. Nagy lábosba vizet forralunk. Fontos, hogy sok vízben főzzük, hogy szabadon mozoghasson a polip a lábosban.
A lobogó, forró vízbe mártsuk bele a polipot ’’szőröstül-bőröstül’’ három másodpercre, majd emeljük ki és eresszünk rá hideg vizet szintén három másodpercig. Ismételjük meg ezt a folyamatot háromszor. Ez a váltott hideg-meleg vizes procedúra szintén a hús puhulása miatt szükséges.
Eztán lefedve közepes lángon 35-55 percig főzzük, a polip méretétől függően.
Mikor a villát könnyedén bele tudjuk szúrni a húsba, akkor már félig készen is vagyunk.
Vegyük ki a polipot és hűtsük le hideg vízzel.
Majd a nyálkás részeket nyúzzuk le és a nem kívánt belsőségeket távolítsuk el. Salátának leginkább csak a fehér húsa és a tapadó korongjai az igazi.
Ha főzés előtt eltávolítjuk a tintazsákot, később felhasználhatjuk fekete rizs készítéséhez.
A csápokat válasszuk szét és vágjuk fél centis karikákra, a fejet kockákra.
Sózzuk, borsozzuk, olajozzuk, ecetezzük. S már keverhetjük is kedvünkre válogatott friss zöldségekkel. Bon Apettit!


Ima, sikeres vadászat után.

Termetes példány vacsorának.

Szuperhős jelmez - Aquaman :)


Nyugi, ez nem a Kék Lagúna.


Hideg-meleg vizes váltogatás.

Főtt polip nyúzás előtt.

Csendélet

Nyúzás után.

Felszeletelve, már csak össze kell keverni.

Lobogó tűz, polip saláta, bor és gitárszó.

Mindennapi kenyerünk. Saját készítés.

Mediterrán babfőzelék, Magyarosan.

Mészköves utca és a háza ahol lakom.

Borospince a szomszédban.

Bázis Leopárd távlatból.

Bakalar tengeri halfilé körítéssel és borra.


Attila készítette Magyaros dagadó, nem csak saját zsírjában.

Én, mint Marci a Hevesn
Alivedercsiamoremotore....

Comments

Pál József said…
Ez kurva jó Andrisom
Látom szép új búvárruhád is van remélem ki tudod használni a pólókról beszélünk skypon fiam :D

Popular posts from this blog

Deep Water Solo trip on Hvar island.

Ó te drága szőlő... Istenem, áld meg a parasztokat!

Kőkorszaki szaki