Gabó barátommal büntetjük az utakat

2010.12.28. Hvar
pottyantós

Kedveseim!
Csodálatos napokat éltünk át Gabó barátommal aki egyenesen Fehérvárról jött hozzám látogatóba. Traccs parting hajnalokig tartott. Jó hogy itt van, együtt lépünk majd át az új esztendőbe.
26-án virradóra soha nem látott ítéletidő kerekedett. 3 fok, jégeső és forgószél. Igen, forgószél. Döbbenten álltunk a sziklabázis teraszán és néztük ahogy a szél felkapja a vizet a tengeren. Víztölcsérek keletkeztek, hihetetlen volt látni közelről a tvisztereket. Néhány egészen közel jött a parthoz. Hiába, ciklon szezon van, ezt minden hajós tudja. Micsoda hatalmas erők vesznek körül minket. Félelmetes. Mint ha az égieknek fürdővízre lett volna szükségük.
A hihetetlen természeti jelenség megszemlélése után, jobb híján teázással és kockapókerezéssel töltöttük a napot. Nem csüggedtünk, az időjárás előrejelzés megnyugtatott minket. Következő hétre 15 fokot, feszített víztükröt, napsütést és szélcsendet jósoltak az időjósok.
Este befűtöttünk a kandallóba és a lobogó tűz mellett két órás jóga gyakorlásba kezdtünk.
Másnapra ahogy az a nagykönyvben is meg volt írva, enyhült a viharos idő. Az éjszakai erős bora pedig elég volt ahhoz, hogy teljesen megszáradjon a szikla. Több sem kellett, már húztuk is fel a beülőt és a mászó cipőket. Csuda jót másztunk. Nem sokat, csak úgy bemelegítősen néhány 6a-s nehézségű gyönyörűséget.
Mászók érkeztek tucatjával. Szlovének, Csehek, Lengyelek még Horvátok is. Megtelt a falu mászókkal. Több mint ötvenen döntöttek úgy, hogy itt töltik a szilvesztert.
Bon Sai, but not in Ton Sai :)
Miután ’’fegyverré’’ másztuk magunkat, jöhetett a szénhidrát bomba. Tagliatellet készítettünk, tejszínes, bazsalikomos, fokhagymás, rozmaringos, sajtos mártással. Isteni finom volt. Borsot is törtünk rá.
Napnyugtakor visszatértünk  falusi kunyhómba és folytattuk jóga szériánkat. Gabó tartotta az órát, rengeteg új ászanával ismertetett meg. Pompás volt. Ez úton is köszönöm neki. Imádom azt a szót, hogy ’pompás’. Mindig Pali barátom jut eszembe róla. Pósz ’Pompás’ Pál.
28-a reggelre teljesen megkaptuk amire vártunk. Szélcsend, 15 fok, napsütés. A Cliffbase tele mászókkal. Több mint ötvenen vannak, össze is számoltuk. Mindenhol csüngenek a falon. Nini még Magyar mászók is megleptek minket. Marian, Zsuzsa, Kavics és Szabi, Ők is itt töltik a szilveszter velünk. Csinálunk egy nagy bulit.
Tagliatelle al 'a Hvar
Egész nap, még az ebédet is mellőzve, büntettük a sziklát. Egyik utat a másik után másztuk. Olykor-olykor póló nélkül. Porondra kerültek a nehezebbek is. Néhány 6c után következett az én, drága, nagy becsben tartott 7c+ -os (Desert in you) projectem. Sikertelen próbálkozások és malac hátsó comb nagyságúra durrant alkarok után, jólesett a friss grillezett tengeri hal, olivás kenyérrel, majd desszertként a tejberizs. Gabó barátom megtanított tejberizst készíteni. Furcsán hangzik tudom, de sosem gondoltam volna, hogy ennyire egyszerű elkészíteni. Fogom a rizst és lassú tűzön állandó kevergetés mellett megfőzöm tejben. Slussz passz. Házi barack lekvárral raktuk meg a tetejét. Jól bevacsoráztunk.
Hulló csillagot láttam, áldásom szálljon mindenkire.



Comments

Unknown said…
Köszönöm h megemlítettèl üdv itrhonròl!Pompás

Popular posts from this blog

Deep Water Solo trip on Hvar island.

Ó te drága szőlő... Istenem, áld meg a parasztokat!

Kőkorszaki szaki