Falusi élet hali hajj de jó...


Én és Jack Hammer
2011. február 16. Hvar

Hogy telnek a napok?! Minden másodperc kihasználva. Elmesélem nektek, hogy néz ki egy napom Hvaron.
Hajnali hat órakor harangoznak. Közel a templom, kelni kell rá szigorúan. Hétig, munkakezdésig úgy is kell egy óra. Fél liter kakaó, aztán jöhet bármi. Ezután megpakolom a hátizsákot mindenféle jóval. Így például, fúrófej, benzines kanna, metszőolló, mikor mi. Irány a bázis.
Mire leérek a bázisra, kellőképpen megemelkedik a pulzusom egy kávéhoz. Ébredés után sokkot kapnék tőle. Hétkor már zakatol a fúró, a jó öreg Jack Hammer. Srácok, Fidi és Laci, keverik a betont, alapot ásnak, kőfalat építenek. Miró ilyenkor Jelsaban vásárolja az építő anyagokat. Szeretem ha vásárolni megy, olyankor mindig hoz valami friss tengeri herkentyűt. Nem hagyjuk, hogy a tengeri só korrodálja a grill rácsot.
Telefon hívás! Miró az. Menjek ki a kikötőbe a csónakkal. Hozott sört, cementet, homokot és kenyeret. Nem bánom. Szeretem vezetni a kishajót. Erősen fúj a Jugo, nagyok a hullámok, sebaj, lesz ami lesz. Nyakig áztam. Két hullám is becsapott a hajóba, de rakomány célba ért.
Ropog tovább a kő. Nincs megállás. Betonkeverés, fúrás, ásás, lapátolás, anyag hordás, déli harangszóig.
Ebédre mindig finomságok vannak. Leves és második is. Minestrone leves, halleves, babos-káposzta leves, gulyás, karfiol leves. A főfogás legtöbbször hús. Kell az energia munka után. Egész malac comb grillen, blitvás burgonya, chili con carne, székelykáposzta, grillezett bacon, vagy hal vagy kalamári. Tíz újunka megnyaljuk utána.
Fidi és Laci akcióban
Ebéd után kezdődik a jól megérdemelt pihenés. Sütkérezés a parton, vagy sziklamászás, beszélgetés egy sör mellett. Ha a nap érezteti erején még egy gyors fürdés is belefér. Eztán cimbalmozunk is. Dőzsök dőzse az egész délután. Olykor-olykor előkerül a gitár is, vagy csak a kocka póker szett. Unalom sosincs.
Fajansz eco-style
Mostanában negyed hatkor játszák kedvenc sorozatunkat a Sun Set-et. Csodálatos minden este. Jobb mint a brazil szappanoperák. Még reklám sincsen. Sőt, mostanában megmutatják magukat a delfinek is. Lassan úsznak el közel a parthoz. Végignézzük ahogy szedik be a halászok a hálóikat. Mindig szurkolok nekik, hogy legyen bőséges a zsákmány. Ilyenkor a piacon is olcsóbb a hal.
Szürkületkor felsétálunk ófalusi kuckómba. Készítek egy gyógyteát, levendulából, citromfűből, mentából, kamillából és folytatódik a dőzs. Begyújtok a kandallóba, levendula olajat párologtatok és citrom héjat aszalok. Mandarin olajjal kenem a bőrömet. Megmaszírozom a fáradt testrészeimet, nyújtok, jógázom és lazítok. Fidi hajlítja a böllér tallót, Laci netezik. Mi baj lehetne?
Később megnézünk egy részt a BigBangTheory-ból vagy Darma és Gregből. Utána festünk. Totális extázis! J

Comments

Popular posts from this blog

Deep Water Solo trip on Hvar island.

Ó te drága szőlő... Istenem, áld meg a parasztokat!

Kőkorszaki szaki