Szent András levele. (Tulipános Pfan Pfan helyett, Pipacsos Andrej)

Szent András levele!

Földmíves
Három nap a szőlőben. Virágzik a pipacs, kemény a föld. Zöldellnek a szőlő levelek. Szökdécselnek a sáskák, repkednek a szitakötők és a szín pompás pillangók is eldobták hernyó életüket.  Muszáj korán kelni, a tűző napon képtelenség lenne megkapálni 1500 szőlőtőkét 45 fokos meredekségű lejtőn. Délben, mikor harangoztak, egy bokor árnyékában pokrócra terítve ebédeltem, aztán leheveredtem egy órácskára. Délután újra nekiláttam bontani a hegyoldalt, s közben a helyi arcokból álló gosphel kórus előadását hallgattam. A sziklatemplomban énekeltek, talán a falu aljáig is elhallatszódott. Végeztem a kapálássál. Sőt, a kötözéssel is. Három napon át szinte reggeltől estig túrtam a földet. Végeredmény, gyönyörű szőlőlugas. Érik a mali plavac, nagyon várjuk a nemes szőlő gyümölcsöt. Kapával a hátamon sétálok le lugasok között, mások tőkéit mustrálom. Élvezet, szint muszáj. Fütyülök és egy dal jár a fejemben:

Érik a szőlő, hajlik a vessző, bodor a levele.
Két szegénylegény szántani menne, de nincsen kenyere.

Van vereshagyma a tarisznyába', keserű magába',
Szolgalegénynek, hej, a szegénynek de kevés vacsora.őlők

Zörög a kocsi, pattog a Jancsi, talán értem jönnek,
Jaj, édesanyám, szerelmes dajkám, de hamar elvisznek.

Kocsira ládám, hegyibe párnám, magam is felülök,
Jaj, apám, anyám, kedves szülődajkám de hamar elvisznek.

Huncut a gazda, nem néz a napra, csak a szép asszonyra,
Huncut a vendég, mert mindig innék, ha vóna', ha vóna'.

Kezem cserzett, szívem boldog. Dobro meso, Dobro vino, hvala lijepa. Laku noc. Tisztességesen elköszönök helyi barátaimtól, akik hét hónap után beadták derekukat és meghívtak egy baráti vacsorára. Nikola, Frane, Stepo, Jakab és Davor, ők a helyi velem egy idősek. Örülök, hogy lassan de biztosan elfogadtak. Holnap ismét vár a szőlő, akad még néhány apró igazítás. Éljenek a farmerek!

In vino veritas – Borban az igazság.
Pillangós tetoválás

Még egy jól ismert régi sláger, ami oly sokszor jut mostanában eszembe:

Baj van a részeg tengerésszel,
Baj van a részeg tengerésszel,
Baj van a részeg tengerésszel
Minden áldott reggel.

Haj, hé, de húzz rá egyet,
Haj, hé, de húzz rá egyet,
Haj, hé, de húzz rá egyet
Minden áldott reggel!

Lökd a fenékre a víztömlővel,
Lökd a fenékre a víztömlővel,
Lökd a fenékre a víztömlővel
Minden áldott reggel!

Haj, hé, de húzz rá egyet,...

Dob'bele, itt van a mentőcsónak,
Dob'bele, itt van a mentőcsónak,
Dob'bele, itt van a mentőcsónak
Minden áldott reggel!

Haj, hé, de húzz rá egyet,...

Lógjon a lába az orrkötélen,
Lógjon a lába az orrkötélen,
Lógjon a lába az orrkötélen
Minden áldott reggel!

Haj, hé, de húzz rá egyet,...

Kösd hamar oda csak a nagykorlátra,
Kösd hamar oda csak a nagykorlátra,
Kösd hamar oda csak a nagykorlátra
Minden áldott reggel!

Haj, hé, de húzz rá egyet,...

Bele vele gyorsan a tengervízbe,
Bele vele gyorsan a tengervízbe,
Bele vele gyorsan a tengervízbe
Minden áldott reggel!

Haj, hé, de húzz rá egyet,...

Paraszt mancs


Itt folyamatosan terem valami ehető. Most a kapri bogyó szezonja van. Nap mint nap szedem őket. Tenger vízben áznak. Egy hétig minden nap vizet cserélek alattuk, hogy a keserű íz távozzon a szemekből. Később majd ecetben tartósítjuk.

Recept cukkínire (saját kombináció):

Megmosom a cukkíniket és kockára vágom őket. Egy serpenyőben apróra vágott, sózott fokhagymát pirítok néhány percig, apróra vágott rozmaringgal, bazsalikommal és egy kis chilivel együtt. Néhány percnyi pirítás után alaposan beleforgatom a cukkínit a forró fűszeres olajba. Öntök egy deci fehérbort a serpenyőbe, lefedem és addig párolom az egészet míg a cukkíni meg nem puhul. A végén hozzáadok egy evőkanálnyi capri bogyót és még egy kicsit hagyom a lángon. Ennyi! Önmagában is lehet falni, köretnek is kiváló. Sőt már készítettem egy ’’B’’ verziót is, ami csak annyiban tér el, hogy paradicsom szósz és őrölt bors is kerül a serpenyőbe. S a végén az egészet összeforgatom valamilyen tésztával. Na jó, a tetejére mehet egy kis parmezán, akár.
Bírtok látogatóban


Bort, búzát, kapri bogyót, spárgát, oliva olajat és bogyót, fügét, levendulát, rozmaringot, húst és halat na meg persze békességet kívánok mindenkinek.

Szent András (Azt mondták a helyiek, úgy nézek ki mint egy bibliai figura, ezért kaptam a szent András nevet.)

Kaparica!




Comments

Popular posts from this blog

Deep Water Solo trip on Hvar island.

Ó te drága szőlő... Istenem, áld meg a parasztokat!

Kőkorszaki szaki